Hlavní Aktuality O škole Info o studiu Příjmačky

Aplikovaná chemie

Perspektivní obor vhodný i pro dívky
28-44-M/00x

Nově koncipovaný obor aplikovaná chemie umožňuje studentům zvolit studijní zaměření až po absolvování 1. ročníku, kdy se již částečně orientují v chemii.

Škola nabízí tato zaměření:


Ve všech zaměřeních je společný základ všeobecně vzdělávacích předmětů a průpravných chemických předmětů (anorganická, organická, fyzikální chemie a biochemie). Jednotlivá zaměření se liší speciálními odbornými předměty.

Chemická technologie - profilovými předměty jsou chemická technologie a chemická technika. Absolventi mohou pracovat v jakémkoli chemickém či potravinářském provozu, ve firmách zabývajících se nakládáním s odpady nebo výrobou chemických specialit. Kromě toho se studenti seznámí v celé šíři s analytickou chemií, která je nutná ke kontrole technologických procesů.

Analytická chemie - profilovým předmětem je analytická chemie, která se orientuje na kontrolu jakosti surovin a výrobků i na kontrolu stavu životního prostředí. Díky rozvoji přístrojové techniky budou absolventi obsluhovat vysoce moderní přístroje řízené počítačem.

Farmaceutické substance - profilovým předmětem je analytická chemie zaměřená na analýzu a kontrolu kvality léčiv. Studenti se seznámí se základy farmaceutických výrob a se základy farmakologie a toxikologie.

Ochrana životního prostředí - profilovými předměty jsou analytická chemie, chemická technologie a jejich vztah k životnímu prostředí. Žáci se seznámí podrobně s problematikou vztahu člověka a životního prostředí, s problémy odpadového hospodářství, monitorováním životního prostředí a s vlivem chemických technologií na životní prostředí.

Výpočetní technika v chemii - profilovými předměty jsou programování a výpočetní technika zaměřená na zvládnutí běžného programového vybavení a použití lokálních a globálních počítačových sítí. Další odborné předměty jsou analogické ostatním zaměřením.


Výuka chemických předmětů ve všech zaměřeních je zcela nenásilně spojována s ekologií. Studium na této škole není jen suchou teorií, ale je doplněno relativně velkým počtem laboratorních cvičení, která jsou realizována ve čtyřhodinových celcích. Praktická práce v laboratořích je studenty velmi oblíbená. Dává našim absolventům ty znalosti a dovednosti, pro které jsou v praxi i na vysokých školách uznáváni. Žáci absolvují v průběhu studia dvoutýdenní praxi i řadu zajímavých odborných exkurzí.

Absolventi tohoto oboru se nejčastěji uplatňují jako laboranti v analytických laboratořích, v laboratořích životního prostředí, v biochemických laboratořích, v laboratořích fyzikální chemie, organické chemie, dále jako ekologové, asistenti na školách, jako provozní chemici, jako pracovníci v oboru toxikologie, jako asistenti obchodních firem - divize chemie, jako servisní technici atd.

Absolventi aplikované chemie jsou též připraveni, mají-li zájem, ke studiu na všech vysokých školách, zejména VŠCHT a Karlovy univerzity (fakulta přírodovědecká, farmaceutická, pedagogická apod.).


Zpět na informace o studiuNávrat na domovskou stránku