Masarykova střední škola chemická

Odborné předměty - povinné

Stručná anotace předmětů, řazeno podle učebních plánů


Matematika
Vyučovací předmět matematika je vyučován po celou dobu studia ve významném rozsahu 4 vyučovacích hodin za týden. Žáci z matematiky povinně maturují, součástí maturitní zkoušky je i písemná práce. V průběhu studia se žáci seznámí se všemi oblastmi klasické středoškolské matematiky včetně základů infinitezimálního počtu. Rozsah výuky odpovídá situaci na přírodovědných větvích gymnázií. Pro studenty technického lycea je matematika chápana jako hlavní odborný předmět.


Technické kreslení
Předmět technické kreslení se vyučuje s tříhodinovou dotací v prvním ročníku, z toho jsou dvě hodiny cvičení a jedna hodina teorie. Tento předmět je zaměřen na grafickou komunikaci v technice. Žáci se naučí číst a kreslit jednoduché strojní, stavební a elektrotechnické výkresy a seznámí se s problematikou normalizace v technickém kreslení .


Průmyslové výtvarnictví
Průmyslové vyučování je vyučováno ve druhém ročníku v rozsahu 2 hodiny týdně. Předmět sleduje rozvoj průmyslového výtvarnictví od doby technické revoluce až po současné designérské trendy. Seznamuje s technologickými procesy minulosti a současnosti. Zasahuje i do širšího uvědomování stylu, módy, modernosti. V praktických hodinách žáci mají možnost vyzkoušet své tvůrčí schopnosti v navrhování jednoduchých předmětů denní potřeby, obalové techniky a grafické produkce. Součástí výuky jsou zahrnuty návštěvy muzeí a spolupráce s Designe centrem ČR.


Deskriptivní geometrie
Předmět deskriptivní geometrie se vyučuje ve druhém (tři hodiny týdně) a ve třetím ročníku (dvě hodiny týdně).V tomto předmětu si žáci osvojí základy prostorové geometrie, tj. základní vztahy mezi body, přímkami a rovinami. Zároveň zvládnou Mongeovo promítání a pravoúhlou axonometrii.Do učiva jsou zahrnuty i úlohy, mající význam pro technickou praxi – řezy a sítě těles, průniky těles a technické křivky a jejich využití.


Výpočetní technika
Předmět se vyučuje ve všech ročnících studia. Výuka probíhá v učebnách výpočetní techniky, vždy v dvouhodinových blocích. Třídy jsou děleny na skupiny, tak aby každý student pracoval sám na počítači.
1. ročník
V prvním ročníku se studenti seznámí se základní obsluhou počítače, získají všeobecné znalosti z oblasti hardware i software, naučí se pracovat s elektronickou poštou a textovým editorem. V tomto ročníku je kromě dvouhodinového bloku v počítačové učebně i teoretická hodina, kde je prostor pro podrobnější studium hardware, software i počítačových sítí.
2. ročník
V druhém ročníku se studenti učí pracovat s tabulkovým kalkulátorem a řešit v něm logické i numerické úlohy, které jsou potřebné pro další studium technických oborů. Dále se studenti seznámí s problematikou počítačových sítí, zejména protokolového zásobníku TCP/IP.
3. ročník - programování
V předmětu se vyučuje v programovacím jazyku Turbopascal. Studenti se seznámí se základními programovacími technikami jako jsou cykly, podprogramy, strukturované soubory dat (pole, textové soubory, proměnná záznam) na příkladech z matematiky a fyziky. Naučí se samostatně sestavovat algoritmy úloh, zdrojové a spustitelné moduly programů.
4. ročník
Závěrečný ročník studia je zaměřen částečně na administraci a technologie lokálních sítí a na tvorbu relačních databázových aplikací.


CAD systémy
Předmět se vyučuje ve 3. a 4. ročníku. Výuka probíhá v učebnách výpočetní techniky, vždy v dvouhodinových blocích. Třídy jsou děleny na skupiny, tak aby každý student pracoval sám na počítači.
Studenti se naučí pracovat v systému AutoCAD 2000. Třetí ročník se zaměřuje na rýsování v rovině zatímco ve čtvrtém ročníku studenti modelují v trojrozměrném prostoru.


Ing. Jan Kužel
19. 09. 2004, 23:10:14
Zpět na výpis kategorie