Masarykova střední škola chemická

Plán rozvoje ICT


Masarykova střední škola chemická
Plán rozvoje ICT



Současný stav

Úvodem
V naší škole jsou celkem dvě učebny výpočetní techniky a každá z nich je vybavena minimálně 16 počítači. Dále jsou počítače ve všech kabinetech i kancelářích, v některých chemických laboratořích a videoučebnách. Celá škola je propojena počítačovou sítí, která je připojena k Internetu.

Počítačová síť
Celá síť je zapojena hvězdicově se dvěma hlavními a několika podružnými centry. Použita je kabeláž UTP Cat 5e. Aktivní prvky sítě tvoří převážně řiditelné i neřiditelné L2 fastethernetové přepínače. Spojení s hlavním serverem je gigabitové. Hlavní souborový server je na platformě Novell Netware. Hardwarově se jedná stroj s procesorem Intel Pentium 4, 2GB operační paměti a SCSI RAID řadičem a disky. Ve škole dále slouží několik linuxových serverů, jako firewall, databázový server, proxy server, mail server, backup server, DHCP server atd. Dále provozujeme i jeden server na platformě Windows, na kterém běží terminálový server, MSDE a zatím ve zkušebním provozu i informační modul pro rodiče, kde budou moci sledovat průběžnou klasifikaci i docházku svých dětí.

Učebna VT1
Tato učebna je hlavní a kromě základní výuky zde probíhá i výuka CAD systémů a odpolední konzultační hodiny pro žáky. Učebna je vybavena celkem 16 žákovskými počítači a jedním učitelským, ke kterému je připojen dataprojektor. Většina počítačů je postavena na procesoru Intel Celeron 2,4 GHz a má 256 MB paměti, integrovanou zvukovou, grafickou i síťovou kartu. Operační systém jsou Windows XP Professional. U všech počítačů jsou LCD monitory, optické myši, klasické klávesnice a sluchátka. Učebna je ozvučena a klimatizována. Také je v ní umístěna laserová černobílá tiskárna pro studenty.

Učebna VT2
Učebna VT2 je historicky starší, čemuž odpovídá i její vybavení. Je určena pro základní výuku a pro výuku programování. Učebna je vybavena celkem 17 žákovskými počítači a jedním učitelským, ke kterému je připojen dataprojektor. Většina počítačů je postavena na procesoru AMD Duron 750 MHz a má 256 MB paměti, integrovanou zvukovou, grafickou i síťovou kartu. Operační systém jsou Windows XP Professional. U počítačů jsou CRT monitory, částečně optické myši a klasické klávesnice.

Programové vybavení
Na většině počítačů ve škole je operační systém Microsoft Windows XP Professional a kancelářský balík Microsoft Office XP Professional. Pro zpracování elektronické pošty používají studenti program Pegasus Mail a poštovní server Mercury a zaměstnanci systém Novell GroupWise. Na všech stanicích jsou dále nainstalovány běžné menší programy pro prohlížení různých souborů, komprimaci a manipulaci se soubory (konkrétně: IrfanView, Power Archiver 6, Acrobat Reader, FAR Manager). Pro antivirovou ochranu nám slouží systém AVG, a to jak na poštovním serveru, tak na jednotlivých počítačích. Pro školní agendu využíváme již mnoho let systém Bakaláři. Z dalších aplikací používáme např. AutoCAD 2000, Borland Pascal, Matlab, ChemOffice a v učebně VT1 navíc CorelDraw 9 a ArCon 4.11. Z výukových programů mají studenti i učitelé k dispozici program Langmaster, který jsme získali v rámci projektu SIPVZ, dále např. program ChemLab nebo Sexuální výchova.

Internet
Škola je v současnosti připojena k Internetu mikrovlnným spojem o rychlosti 4096 kbps. Spoj je postaven na technologii Miracle v pásmu 10 GHz. Připojení k Internetu mohou využívat zaměstnanci školy ve svých kabinetech, i žáci o přestávkách a v odpoledních hodinách. Přístup k Internetu je pro žáky i zaměstnance bezplatný. Každý má i svou e-mailovou adresu, která má většinou tvar: jmeno.prijmeni@mssch.cz. Připojení k Internetu nám poskytuje společnost SkyNet a.s.

Oblast vzdělávání pedagogů v IT
Ve škole je certifikované vzdělávací středisko projektu SIPVZ pro úroveň Z a P. V současnosti je vyškoleno celkem 24 učitelů v úvodním modulu úrovně P a probíhá školení 14 učitelů ve druhém modulu. Do konce roku 2005 plánujeme doškolení třetího modulu úrovně P pro tuto skupinu učitelů a školení ostatních učitelů ve druhém modulu. Všichni učitelé by měly být školeni v úrovni P nejpozději do konce roku 2006.



Plán rozvoje

V krátkodobé perspektivě
Stávající stav počítačové sítě odpovídá požadavkům výuky i administrativy. Jediný nedostatek je v možnosti využití internetu ve spojení s data projekcí pro výuku v hodinách teoretické výuky. V současnosti máme tuto technologii mimo učeben výpočetní techniky dostupnou pouze v jedné učebně (306). Proto plánujeme rozšíření do dalších dvou učeben (303 a 214).
Některé pracovní stanice jsou vybaveny klasickými monitory, které jsou na hranici životnosti. Tyto monitory bude nutné nahradit novými LCD monitory.
V oblasti softwarového vybavení plánujeme aktualizaci systému Novell Groupwise, který je využíván pro řízení školy a aktualizaci programu AutoCad 2000, který je vyučován v oboru technické lyceum.
Dále plánujeme zpřístupnění klasifikačních údajů žáků jejich rodičům, resp. zákonným zástupcům s využitím systému Bakaláři.

V dlouhodobé perspektivě
S rostoucími požadavky na využití internetu ve výuce bude nutné počítat s nutností zvýšit rychlost připojení školy k internetu, případně využít pro připojení jinou technologii. Většina učeben by měla být vybavena alespoň jedním počítačem s možností připojení na internet a s data projektorem.
V chemických laboratořích bude nutné nahradit zapisovače přístrojů pro instrumentální analýzu digitálními převodníky, tak aby bylo možné přímé zpracování naměřených dat. V laboratoři chemické techniky by bylo vhodné využit počítačové řízení i pro některé poloprovozní aparatury.

Laboratoř elektrotechniky a automatizace
Laboratoř je značně zastaralá a proto plánujeme její kompletní rekonstrukci. V rámci této rekonstrukce bude v laboratoři vybudována i počítačová síť s celkem 9 žákovskými a jedním učitelským počítačem. Dále zde bude dataprojektor.

Jazykové učebny
Dále plánujeme vybudovat několik jazykových učeben, které budou vybaveny počítači a se sluchátky a mikrofony, aby mohli studenti efektivněji využívat produkt Langmaster. V některých učebnách bude i dataprojekce a interaktivní tabule. Vzhledem k tomu, že v celé budově není jediná televizní anténa a ani zde není možnost připojení ke kabelové televizi, máme v plánu postavit satelitní anténu a napojit na ní jazykové učebny, aby měli studenti možnost v rámci výuky sledovat některé pořady v cizích jazycích.


Ing. Jiří Zajíček, v.r.
ředitel školy
1.12. 2004

Ing. Jiří Zajíček
02. 12. 2004, 08:20:14
Zpět na výpis kategorie