Masarykova střední škola chemická

O kronikářích

Stručně o mých předchůdcích

Kronikářů se vystřídalo sedm. První stránky zaplnila v letech 1960- 1966 Marie Krčmářová, vyučující českého jazyka, dějepisu, zeměpisu a tělesné výchovy. Zemřela náhle v roce 1966 a kroniku převzal Jan Schlemmer, který vyučoval chemii a fyziku. Tento profesor, jehož styl byl obzvláště květnatý a písmo zdobné, odešel do důchodu během roku 1968/69.

Takto dr. Schlemmer dojemně vykreslil počátek roku 68 / 69.
"S tísnivým pocitem v duši začíná psát kronikář události nového školního roku. Cizí vojska zaplavila naši drahou, pokojnou vlast a nikdo neví proč. A protože lid této země byl vždy pracovitý, důvěřivý a milující pravdu, jde znovu po své práci i ve stínu tanků. Nastupuje do práce se slzami v očích, s hořkým zklamáním v duši, ale v pevné víře ve spravedlnost a s pevnou vůlí dál poctivě pracovat. Učitelé i žáci školy byli jako každoročně připraveni nastoupit 22.srpna na pomoc našim chmelnicím, ale smutné události tomu zabránily."

Nejstručnější zápisy z let 1969/70 a 1970/71 poskytl neznámý kronikář. Jako další se kroniky ujala nejdéle píšící autorka,Nella Weissová, vyučující český, ruský a anglický jazyk. V roce 1974 se poprvé vyskytuje v kronice jiný text než rukopis (výstřižek z novin o maturitních zkouškách) a také první vložená fotografie. Paní Weissová odchází do důchodu v roce 1987.

Od března 1986 píše kroniku krátce Blanka Křivánková (český jazyk a dějepis), v průběhu roku ji střídá Růžena Vokáčová, vyučující chemii. V červnu 1992 předává kroniku zatím poslední autorce, mně.

Mgr. Zuzana Jušková
09. 11. 2004, 17:45:19
Zpět na výpis kategorie