Masarykova střední škola chemická

Nepovinné předměty

Stručná anotace předmětů, řazeno podle učebních plánů


Anglický jazyk (pro němčináře, od 3. ročníku)
Ve svém pojetí je předmět určen pro začátečníky v angličtině. Učí se podle Life Lines Elementary (první rok 1.- 7. lekce, druhý rok 8.-14. lekce).

Během 1. roku studenti proberou témata: Jídlo, Čas, Běžné každodenní aktivity, Dům, Zaměstnání, Volný čas, Nákupy. V mluvnici proberou časy přítomné a minulý prostý a průběhový. Obecně rozvíjejí komunikační schopnosti. Ve druhém roce proberou rozkazovací způsob, stupňování, předpřítomný čas, slovesné vazby. Témata: Cestování, Oblékání, Části těla, Svět. Dále si prohlubují slovní zásobu a zlepšují komunikační dovednosti.


Německý jazyk (pro angličtináře, od 3. ročníku)
Studenti technického lycea si volí od 3. ročníku druhý cizí jazyk, jemuž se vyučuje na začátečnické úrovni. Výuka probíhá po dobu dvou let s dotací 3 hodiny týdně. Pracujeme s učebnicí Němčina pro jazykové školy, jejíž autorkou je Věra Höppnerová. Během výuky by si studenti měli osvojit základní znalosti němčiny, na které by mohli v budoucnu navázat dalším studiem, nebo jich využít při cestování do německy mluvících zemí.


Francouzský jazyk (od 3. ročníku)
I francouzštinu je možné zvolit jako druhý jazyk. Podmínky a pravidla výuky jsou stejné jako u angličtiny a němčiny. I v tomto případě by si studenti měli osvojit základní mluvnické znalosti, vybudovat a rozvinout slovní zásobu a zlepšit komunikační schopnosti, jež jsou předpokladem k dalšímu studiu jazyka. Pracujeme s učebnicí Francouzština pro samouky.


Ruský jazyk (od 3. ročníku)
Ruský jazyk je druhým cizím jazykem, který se spolu s francouzštinou a němčinou vyučuje ve třídách technického lycea. Má tříhodinovou dotaci a výuka probíhá podle moderní učebnice RADUGA, jejíž celková koncepce je založena na moderních vyučovacích principech s rozmanitými obměnami vyučovacích postupů. Orientujeme se především na rozvíjení komunikativní kompetence žáků, a to zejména v poslechu s porozuměním a v hovoru ve spojení s dovednostmi čtení a psaní.

Ruština je u žáků natolik oblíbena, ze si ji volí i k přijímacím pohovorům na vysoké školy.


Anglická konverzace
Výuka probíhá ve druhém až čtvrtém ročníku, v rozsahu dvou hodin týdně, v odpoledních hodinách.Hlavním cílem je rozvíjení komunikativních schopností. Náplní výuky je nácvik běžných komunikačních situací a rozšíření slovní zásoby různých tematických okruhů (kultura, sport, zdraví, stravování, věda a technika, životní prostředí apod.) Studenti mají také možnost se blíže seznámit s reáliemi anglicky mluvících zemí.

Při vyučování se používá studijní materiál, který žákům obstarává učitel.

Předmět anglická konverzace je zvlášť doporučován studentům, kteří chtějí maturovat z anglického jazyka.


Německá konverzace
Výuka probíhá ve druhém až čtvrtém ročníku, v rozsahu dvou hodin týdně, v odpoledních hodinách.Hlavním cílem je rozvíjení komunikativních schopností. Náplní výuky je nácvik běžných komunikačních situací a rozšíření slovní zásoby různých tematických okruhů (kultura, sport, zdraví, stravování, věda a technika, životní prostředí apod.) Studenti mají také možnost se blíže seznámit s reáliemi německy mluvících zemí.


Latinský jazyk


Sportovní hry


Nepovinné předměty jsou vyučovány pouze v případě, že se vytvoří dostatečně velká skupina zájemců o jejich studium.

Jana Koptišová
21. 09. 2004, 15:00:50
Zpět na výpis kategorie