Masarykova střední škola chemická

Odborné předměty - povinné

Stručná anotace předmětů, řazeno podle učebních plánů


Obecná a anorganická chemie
Učivo v prvním ročníku poskytuje žákům základní teoretické vědomosti z obecné chemie a z chemie anorganických sloučenin. Jako hlavní odborný předmět obsahuje i rozšiřující a specifické učivo, což dává základ pro další odborné vzdělání. Na výklad navazují laboratorní cvíčení v rozsahu čtyř hodin týdně, kde kromě vlastních pokusů si žáci osvojí základy bezpečnosti a hygieny práce.


Organická chemie

Organická chemie je vyučována ve druhém ročníku pět hodin týdně. Studenti se během těchto hodin seznamují se strukturou, prostorovým uspořádáním a názvoslovím organických sloučenin. Více než polovinu učiva tvoří systematická část věnovaná uhlovodíkům a jejich derivátům. V několika posledních hodinách získají studenti přehled o heterocyklických sloučeninách a sacharidech. Na tento vyučovací předmět navazuje organická technologie ve čtvrtém ročníku.


Fyzikální chemie

Fyzikální chemie se vyučuje ve 3.ročníku v rozsahu pět hodin týdně. V tomto poměrně rozsáhlém předmětu se žáci seznamují se základními kapitolami fyzikální chemie: stavové chování plynů a kapalin, termodynamika, chemické rovnováhy, reakční kinetika, fázové rovnováhy, elektrochemie a základy optických metod využívaných v analytické chemii. Získávají zde základní teoretické znalosti pro zvládnutí dalších předmětů jako je instrumentální analýza, chemická technika, biochemie a chemická technologie.


Biochemie
Biochemie se vyučuje ve čtvrtém ročníku v rozsahu 2 hodiny týdně. Žáci se nejprve seznamují s jednotlivými skupinami přírodních látek- bílkovinami, sacharidy, lipidy, nukleovými kyselinami. Následdují jednotlivé metabolické cykly, hormonální regulace organismu, biochemie výživy a fotosyntéza. Tento předmět využívá znalostí žáků z biologie a organické chemie.


Chemická laboratorní cvičení
Výuka je organizována většinou formou čtyřhodinových laboratorních cvičení, které navazují na výuku chemie v jednotlivých ročnících. Studenti pracují v nově zrekonstruovaných laboratořích, kde si mohou prakticky ověřit své teoretické poznatky a osvojit si základní návyky práce v laboratoři.


Chemické výpočty
Chemické výpočty jsou vyučovány ve 4. ročníku. Výpočty příkladů různé obtížnosti vedou k propojení dosud získaných vědomostí z anorganické, organické, fyzikální, analytické chemie, chemické techniky a technologie. Slouží jak pro zopakování učiva 1. - 3. ročníku, tak pro hledání souvislostí mezi obory chemie.


Analytická chemie
Analytická chemie je hlavní odborný předmět, který v zaměření analytická chemie a farmaceutické substance je povinný maturitní odborný předmět.Vyučuje se od 2.ročníku v různých hodinových dotacích. Ve 2.ročníku se žáci seznamují s klasickou kvalitativní analýzou anorganického i organického vzorku a kvantitativní analýzou - gravimetrií. Ve 3.ročníku je náplní předmětu odměrná analýza jako např. acidimetrie, alkalimetrie, argentometrie, chelatometrie, jodometrie atd., která patří mezi klasické kvantitativní metody. Ve 4.ročníku, po zvládnutí fyzikální chemie, je učivo zaměřeno na základy instrumentálních metod. Tyto moderní metody využívají měření různých fyzikálních veličin na přístrojích. Patří sem např. chromatografie, potenciometrie, polarografie, konduktometrie, spektrofotometrie atd.


Analytická laboratorní cvičení
Předmět je vyučován ve 2.-4.ročníku s dotací 2 a 4 hodiny týdně podle ročníku a oboru. Cílem předmětu je naučit žáky pracovat v laboratoři a v praxi si osvojit teoretické znalosti z předmětu analytické chemie. Cvičení ve 2. ročníku jsou zaměřena na kvalitativní analytickou chemii tedy důkazy prvků a sloučenin a vážkovou analýzu. Náplní 3. ročníku jsou titrační stanovení( manganometrie, jodometrie). Ve 4. ročníku, po úspěšném zvládnutí fyzikální chemie, jsou laboratorní cvičení orientovány na metody instrumentální analýzy např. elektrogravimetrii, chromatografii, stanovení disociační konstanty apod.


Chemická technologie
Chemická technologie se vyučuje v třetím a čtvrtém ročníku v rozsahu tři hodiny týdně, v zaměření chemická technologie se tento předmět vyučuje již od druhého ročníku. Studenti se seznámí s nejdůležitějšími chemickými výrobami, surovinami pro jednotlivé technologie a produkty. V předmětu se využívá znalostí, které studenti získali v obecné, anorganické a organické chemii. Nedílnou součástí jsou odborné exkurze, kde studenti mají možnost poznat základní výroby chemického průmyslu v ČR.


Chemická technika
Předmět chemická technika je vyučován ve 3. a 4. ročníku všech zaměření. Výuka je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část ve 3. ročníku je zaměřena na mechanické a hydrodynamické operace, ve 4. ročníku pak na tepelné a difuzní operace. Praktická část probíhá v laboratoři, kde si žáci ověřují teoretické znalosti.


Chemie léčiv
Předmět chemie léčiv se vyučuje v rozsahu dvě hodiny týdně ve 4.ročníku v zaměření Farmaceutické substance. V tomto předmětu se žáci seznamují se základy obecné farmakologie, pomocnými farmaceutickými látkami, dále s jednotlivými skupinami léčiv a jejich účinky na jednotlivé soustavy lidského organismu. V předmětu je využíváno již získaných vědomostí a znalostí z biologie, toxikologie. Učivo se také prolíná s informacemi získávánými v předmětu biochemie.


Základy ekologie
Vyučovací předmět zahrnuje problematiku monitorování životního prostředí, zpracování odpadů i výchovu k ochraně přírodních hodnot. Základním cílem je vytvořit komplexní pohled na tuto oblast a podat základy o ochraně ovzduší, vody, krajiny, o obsahu cizorodých látek v potravinách apod. V samostatné práci na vybrané téma žáci zpracují a zhodnotí vlastní zkušenosti z rodiny, bydliště nebo blízkého okolí. Jako studenti chemické školy se seznamují i s riziky dopadu chemie na životní prostředí a s cestami minimalizace těchto rizik.


Strojnictví
Předmět strojnictví se vyučuje s tříhodinovou dotací v prvním ročníku. V tomto předmětu se žáci seznámí s technickými materiály ,strojírenskou technologii , převody, s částmi strojů a s mechanismy. Součástí tohoto předmětu je i technické kreslení. Zde si žáci osvojí kreslení tužkového originálu a naučí se číst a kreslit jednoduché strojní výkresy.


Elektrotechnika
Předmět se vyučuje v 2. ročníku, dvě hodiny týdně, z toho jedna v laboratoři. Navazuje na učivo probrané v
1. a 2. ročníku v předmětu fyzika. Studenti se seznámí s elektronickými součástkami, měřením elektrických veličin, zapojováním elektrických obvodů. Součástí předmětu jsou také základy automatizace. Důraz je kladen zejména na praktické využití získaných vědomostí.


Ing. Jiří Zajíček
07. 10. 2004, 07:56:19
Zpět na výpis kategorie