Masarykova střední škola chemická

Výpočetní technika

Počítačová síť, učebny výpočení techniky, software a přípojení k Internetu


Úvodem

V naší škole jsou celkem dvě učebny výpočetní techniky a každá z nich je vybavena min. 16 počítači. Dále jsou počítače ve všech kabinetech i kancelářích, v některých chemických laboratořích a videoučebnách. Celá škola je propojena počítačovou sítí, která je připojena k Internetu.

Počítačová síť

Celá síť je zapojena hvězdicově se dvěma hlavními a několika podružnými centry. Použita je kabeláž UTP Cat 5e. Aktivní prvky sítě tvoří převážně řiditelné i neřiditelné L2 fastethernetové přepínače. Páteřní přepínač je gigabitový Catalyst.
Hlavní souborový server je na platformě Novell Netware. Hardwarově se jedná o HP Proliant ML350 se dvěma procesory Intel Xeon 3GHz, 5GB operační paměti a SCSI Hotswap RAID řadičem a disky. Ve škole dále slouží několik linuxových serverů, jako firewall, databázový server, proxy server, mail server, backup server atd. Dále provozujeme dva servery na platformě Windows. Jeden z nich je aplikační a běží na něm mimo jiné i informační modul pro rodiče, kde mohou sledovat průběžnou klasifikaci i docházku svých dětí. Druhý Windows server slouží jako Terminal Server pro zaměstnance školy.

Učebna VT1

Tato učebna je hlavní a kromě základní výuky zde probíhá i výuka CAD systémů a odpolední konzultační hodiny pro žáky. Učebna je vybavena celkem 16 žákovskými počítači a jedním učitelským, ke kterému je připojen dataprojektor. Počítače jsou postaveny na procesoru Intel Celeron 2,4 GHz a mají 512 MB paměti, integrovanou zvukovou, grafickou i síťovou kartu. Operační systém jsou Windows XP Professional. U všech počítačů jsou LCD monitory 15", optické myši, klasické klávesnice a sluchátka. Učebna je ozvučena a klimatizována.


Učebna VT2

Učebna VT2 je historicky starší, ale v zimě 2005 byla kompletně obnovena. Je určena pro základní výuku a pro výuku programování. Učebna je vybavena celkem 17 žákovskými počítači a jedním učitelským, ke kterému je připojen dataprojektor. Počítače jsou obdobné jako v učebně VT1, jen mají výkonnější CPU a novější chipset. Operační systém jsou Windows XP Professional. U počítačů jsou LCD monitory 17", optické myši a klasické klávesnice.

Programové vybavení

Na většině počítačů ve škole je operační systém Microsoft Windows XP Professional a kancelářský balík Microsoft Office XP Professional. Pro zpracování elektronické pošty používají studenti program Mozilla Thunderbird a poštovní linuxový poštovní server s možností webového přístupu a zaměstnanci systém Novell GroupWise 7. Na všech stanicích jsou dále nainstalovány běžné menší programy pro prohlížení různých souborů, komprimaci a manipulaci se soubory (konkrétně: IrfanView, IZArc, Acrobat Reader, FAR Manager). Pro antivirovou ochranu nám slouží systém AVG, a to jak na poštovním serveru, tak na jednotlivých počítačích. Pro školní agendu využíváme již mnoho let systém Bakaláři. Z dalších aplikací používáme např. AutoCAD 2006, Borland Pascal, Matlab, ChemOffice a v učebně VT1 navíc CorelDraw 9 a ArCon 4.11. Z výukových programů mají studenti i učitelé k dispozici program Langmaster, který jsme získali v rámci projektu SIPVZ, dále např. program ChemLab, Sexuální výchova.

Internet

Škola je v současnosti připojena k Internetu symetrickou mikrovlnnou linkou o garantované kapacitě 6 Mbps. Spoj je postaven na technologii Miracle v pásmu 10 GHz. Připojení k Internetu mohou využívat zaměstnanci školy ve svých kabinetech, i žáci o přestávkách a v odpoledních hodinách. Přístup k Internetu je pro žáky i zaměstnance bezplatný. Každý má i svou e-mailovou adresu, která má většinou tvar: jmeno.prijmeni@mssch.cz.
Připojení k Internetu nám poskytuje společnost SkyNet a.s. (http://www.skynet.cz). Tyto webové stránky jsou hostovány na serveru společnosti CC unLimited, v.o.s. (http://www.ccu.cz)

Ing. Jan Kužel
15. 10. 2006, 14:32:40
Zpět na výpis kategorie