Masarykova střední škola chemická

Všeobecně vzdělávací předměty - povinné

Stručná anotace předmětů, řazeno podle učebních plánů


Český jazyk a literatura
Předmět český jazyk se dělí do dvou tématických celků - literárního a mluvnického a slohového. V literární části se studenti seznámí s vývojem světové a české literatury od jejího vzniku až po současnost. Nedílnou součástí jsou i základní a velmi stručné informace o vývoji v dalších oblastech umění, zejména výtvarném a filmovém. Cílem výuky je také přiblížit jim významná a zajímavá umělecká díla.

Mluvnická část předmětu je založena na předpokladu vycházejícím z osnov, že většinu mluvnických zásad studenti ovládají již ze základní školy a jejich znalosti jsou základem pro další rozvoj správného využití spisovného jazyka především v oblasti komunikační, na kterou je v současnosti kladen velký důraz.

Ve slohové výuce si studenti osvojují hlubší informace o slohových útvarech i schopnost jejich praktického využití.


Anglický jazyk
Výuka probíhá ve všech ročnících v rozsahu 3 hodin týdně a je zaměřena především na všeobecnou angličtinu, a to slovem i písmem. Studenti dosáhnou úrovně střední pokročilosti.

V současné době používáme učebnice Lifelines. V 1. a 2. ročníku díl Pre-Intermediate, ve 3. a 4. ročníku díl Intermediate.

Studenti zvládnou nejdůležitější gramatiku, slovní zásobu a komunikaci v běžných situacích denního života a mezilidských vztahů. Naučí se využívat studijních dovedností k vyjadřování svých názorů a postojů, k získávání nových informací čtením i poslechem. Vyzkouší si i práci s odbornými texty. Mohou využívat počítačový program Langmaster, půjčit si zjednodušenou četbu v originále a objednat si se slevou výukový časopis Bridge, který kromě jiného publikuje materiály pro přípravu k maturitní zkoušce.

Získané znalosti a pracovní návyky budou dobrým základem i předpokladem i pro další odborné studium.


Německý jazyk
Výuka německému jazyku probíhá na pokročilé úrovni a navazuje na znalosti, které studenti získali na základní škole. Předmět je vyučován po celou dobu studia v rozsahu 3 hodin týdně. Používáme učebnici Deutsch für Gymnasien, jejíž autorkou je Věra Höppnerová, a další materiály, jako jsou kazety nebo časopisy. V závěru studia by studenti měli být schopni používat němčinu aktivně slovem i písmem a využít svých znalostí buď v zaměstnání nebo v průběhu studia na vysoké škole.


Občanská nauka
Občanská nauka je vyučovací předmět, který úzce souvisí s běžným každodenním životem lidí, a jedním z jeho hlavních cílů je pomoci studentům více se orientovat v současném světě.

Předmět občanská nauka se vyučuje od 2. ročníku jednu hodinu týdně. Výuka navazuje na znalosti a dovednosti žáků, které získali na základní škole. Učivo obsahuje tyto tematické okruhy:

  • Člověk v lidském společenství
  • Člověk jako občan v demokratickém státě
  • Člověk a právo
  • Člověk a hospodářství
  • ČR, Evropa a mezinárodní společenství
  • Filozofické a etické otázky v životě člověka

V rámci výuky studenti pracují nejen s učebnicemi, ale i s další aktuální literaturou a zdroji informací /internet, noviny, časopisy, odb. příručky/. V hodinách se dle možností využívají videopořady a videoprogramy, případně se také pořádají besedy a exkurze. Žáci si připravují aktuality, vypracovávají projekty či referáty, a sami se tím často podílejí na výsledné podobě vyučovací hodiny.


Dějepis


Matematika
Vyučovací předmět matematika je vyučován po celou dobu studia s týdenními hodinovými dotacemi 4 + 3 + 3 + 2 , tj. 12 hodin celkem. Žáci si mohou volit matematiku jako maturitní předmět. V průběhu studia se žáci seznámí prakticky se všemi oblastmi klasické středoškolské matematiky, pouze učivo o komplexních číslech a analytickou geometrii v prostoru přesouváme do nepovinného předmětu Matematický seminář .


Fyzika
Předmět fyzika se vyučuje první dva roky.V 1.ročníku má tříhodinovou dotaci a ve 2.ročníku čtyřhodinovou.Učivo fyziky v 1.ročníku zahrnuje mechaniku hmotných bodů a tuhého tělesa,mechaniku kapalin a plynů,gravitační pole,elektrostatiku,elektrický proud a stejnosměrné obvody.Ve 2. ročníku se probírá vedení elektrického proudu v kapalinách a plynech,magnetické pole,střídavý proud,mechanické kmitání a vlnění,optika,molekulová fyzika,termodynamika a základy jaderné fyziky.Součástí fyziky jsou fyzikální cvičení při nichž se žáci seznámí se základy fyzikálních měření, naučí se měření vyhodnocovat a sestrojovat grafy.Učí se využívat teoretických znalostí při praktických měřeních a při řešení fyzikálních úloh.Výuka fyziky je nezbytnou průpravou pro odborné předměty.


Tělesná výchova
Předmět tělesná výchova se vyučuje s dvouhodinovou dotací po celou dobu studia. Studenti využívají školní tělocvičnu (zimní rozvrh) a venkovní areál TJ Sokolu Královské Vinohrady (podzimní a jarní rozvrh). Tématické plány předmětu vycházejí z osnov. Zaměřujeme se především na lehkou atletiku, míčové hry (kopaná, odbíjená, košíková, házená, florbal) a gymnastiku. Pořádáme kurzy (1. ročník-LVVZ, 2. ročník- sportovní). Škola vlastní tři rafty, na kterých o víkendech sjíždíme řeky. Účastníme se soutěží Poprask, kde studenti měří zdatnost s jinými školami. Ve škole probíhá kroužek florbalu.


Biologie
Předmět se vyučuje 2 roky s dvouhodinovou dotací. Studenti se seznámí s obecnou biologií, anatomií, botanikou a zoologií. Výuka probíhá ve speciální učebně biologie, kde využíváme video a zpětný projektor. Součástí materiálního zázemí jsou nástěnné obrazy, kostra člověka, modely atd. Vzhledem k časově náročným osnovám se uplatňuje frontální typ výuky s řízeným rozhovorem, ve vhodných tématech zařazujeme skupinovou práci.

Studenti se pravidelně účastní exkurzí. Navštíví ZOO v Tróji, Botanickou zahradu a seznámí se s expozicí v Národním muzeu. Výuka biologie je doplněna ve čtvrtém ročníku kroužkem.


Výpočetní technika
Předmět se vyučuje v 1. a 2. ročníku a navazuje na něj volitelná výpočetní technika v ročníku třetím. Výuka probíhá v učebnách výpočetní techniky, vždy v dvouhodinových blocích. Třídy jsou děleny na skupiny, tak aby každý student pracoval sám na počítači.
V prvním ročníku se studenti seznámí se základní obsluhou počítače, získají všeobecné znalosti z oblasti hardware i software, naučí se pracovat s elektronickou poštou a textovým editorem. V druhém ročníku se seznámí s tabulkovým kalkulátorem a naučí se v něm řešit úlohy, které budou potřebovat ve své budoucí profesi chemika. Dále se seznámí se základními principy počítačových sítí a základy databázových systémů.


Ekonomika


Ing. Jan Kužel
19. 09. 2004, 23:17:07
Zpět na výpis kategorie