Masarykova střední škola chemická

Nepovinné předměty

Stručná anotace předmětů, řazeno podle učebních plánů


Anglická konverzace
Výuka probíhá ve druhém až čtvrtém ročníku, v rozsahu dvou hodin týdně, v odpoledních hodinách.Hlavním cílem je rozvíjení komunikativních schopností. Náplní výuky je nácvik běžných komunikačních situací a rozšíření slovní zásoby různých tematických okruhů (kultura, sport, zdraví, stravování, věda a technika, životní prostředí apod.) Studenti mají také možnost se blíže seznámit s reáliemi anglicky mluvících zemí.

Při vyučování se používá studijní materiál, který žákům obstarává učitel.

Předmět anglická konverzace je zvlášť doporučován studentům, kteří chtějí maturovat z anglického jazyka.


Německá konverzace
Výuka probíhá ve druhém až čtvrtém ročníku, v rozsahu dvou hodin týdně, v odpoledních hodinách.Hlavním cílem je rozvíjení komunikativních schopností. Náplní výuky je nácvik běžných komunikačních situací a rozšíření slovní zásoby různých tematických okruhů (kultura, sport, zdraví, stravování, věda a technika, životní prostředí apod.) Studenti mají také možnost se blíže seznámit s reáliemi německy mluvících zemí.


Anglický jazyk (pro němčináře)
Ve svém pojetí je předmět určen pro začátečníky v angličtině. Učí se podle Life Lines Elementary (první rok 1.- 7. lekce, druhý rok 8.-14. lekce).

Během 1. roku studenti proberou témata: Jídlo, Čas, Běžné každodenní aktivity, Dům, Zaměstnání, Volný čas, Nákupy. V mluvnici proberou časy přítomné a minulý prostý a průběhový. Obecně rozvíjejí komunikační schopnosti. Ve druhém roce proberou rozkazovací způsob, stupňování, předpřítomný čas, slovesné vazby. Témata: Cestování, Oblékání, Části těla, Svět. Dále si prohlubují slovní zásobu a zlepšují komunikační dovednosti.


Německý jazyk (pro angličtináře)
Studenti dávají přednost jiným předmětům, a proto se monentálně nepovinný německý jazyk nevyučuje. Ovšem pokud by se vytvořila dostatečně velká skupina, byl by jazyk vyučován na začátečnické úrovni a výuka by probíhala po dobu dvou let s dotací 3 hodiny týdně. Pracovali bychom s učebnicí Němčina pro jazykové školy, jejíž autorkou je Věra Höppnerová. Během výuky by si studenti měli osvojit základní znalosti němčiny, na které by mohli v budoucnu navázat dalším studiem, nebo jich využít při cestování do německy mluvících zemí.


Latinský jazyk


Cvičení z matematiky


Matematický seminář
Nepovinný předmět MAS se vyučuje ve 3. a 4. ročníku v rozsahu dvě vyučovací hodiny týdně. Cílem je dorovnat probrané učivo povinné matematiky na předpokládanou úroveň znalostí absolventů přírodovědných větví gymnázií, eventuálně technického lycea.To je jeden z předpokladů pro úspěšné zvládnutí počátečních ročníků studia vysoké školy technického zaměření, kterou je nesporně i VŠCHT Praha. Součástí výuky jsou jednak nové tematické celky, s nimiž se student v povinné matematice nesetká, dále však i doplnění učiva povinné matematiky o rozšiřující učivo. Nezbytnou součástí předmětu je v 2. pololetí 4. ročníku rozsáhlé opakovaní učiva matematiky k maturitní zkoušce.


Chemický seminář


Sportovní hry


Nepovinné předměty jsou vyučovány pouze v případě, že se vytvoří dostatečně velká skupina zájemců o jejich studium.

Jana Koptišová
17. 09. 2004, 14:41:07
Zpět na výpis kategorie