English version

Automobil očima chemika

Projekt vypracovali studenti 4. ročníku oboru chemická technologie
Masarykovy střední školy chemické v Praze
Profesorka: Jana Dudrová
Praha 1998

Obsah

Úvod

Automobil je jedním z typických symbolů 20. století. První automobily se zážehovým motorem byly vyrobeny v Německu v 90. letech minulého století (jsou spojeny se jmény Benz a Daimler). V naší zemi, která byla tehdy součástí Rakousko - Uherské monarchie, byl vyroben první automobil se zážehovým motorem právě před 100 lety - v r. 1897. V průběhu jednoho století prošel automobil obrovským technickým vývojem a je dnes neodmyslitelnou součástí životního stylu v průmyslově vyspělejší části světa. Ale i v zemích méně vyspělých jsou silné tendence k růstu individuální dopravy.

Kdo z nás by nechtěl usednout za volant krásného rychlého auta a zažít pocit z ovládání technicky dokonalého stroje? Je skvělé být nezávislý na jízdních řádech a rozhodovat se sám, kdy a kam pojedu. Automobilky na celém světě nám nabízejí stále nová a dokonalejší auta. Automobilový průmysl a na něj navazující odvětví dávají práci milionům lidí. Nákladními automobily se převážejí po silnicích obrovská množství surovin a zboží všeho druhu. To všechno bychom mohli chápat jako kladnou stránku rozvoje automobilizmu.

Ale je tu i druhá stránka věci. Aut je příliš mnoho, takže nám někdy více svobody berou, než dávají, zvláště když vezmeme v úvahu vliv na životní prostředí. Města jsou automobily zahlcena, ulicemi se posunují kolony aut hlemýždím tempem, vzduch se stává nedýchatelný, trpíme hlukem a k tomu ještě přistupuje smutná statistika dopravních nehod. A když automobil doslouží, stává se vlastně obtížným odpadem.

Náš projekt si neklade za cíl vyřešit toto dilema, ale chceme poznat co nejvíce, jak se chemický průmysl podílí na výrobě automobilů, na jejich provozu a co je možno zlepšit a vyřešit vzájemnou spoluprací dvou velikých průmyslových odvětví.

Východiska projektu - volba tématu

  1. Spontánní zájem studentů, kteří se zúčastnili soutěže v r. 1997, o práci na novém projektu.
  2. Logická návaznost na loňský projekt "Pneumatiky".
  3. Všichni studenti ze skupiny po ukončení střední školy a dovršení 18 let chtějí získat řidičský průkaz a tak je přirozeně téma zajímá.
  4. Veliký nárůst počtu automobilů v ČR, zvláště v Praze, a s tím spojené problémy.
  5. Provoz mnoha starých automobilů - pro mnoho lidí je pořízení nového, z hlediska životního prostředí přijatelnějšího automobilu z ekonomických důvodů nemožné.
  6. Neúnosná situace z hlediska čistoty ovzduší v hlavním městě Praze, zvláště v centru, kde se nachází i naše škola.
  7. Studenti si uvědomují, že je to chemický průmysl, který vyrábí potřebné materiály pro výrobu automobilů a nezbytná paliva a další kapaliny pro jejich provoz.
  8. Další inspirací byla i série článků v časopise Chemický průmysl (ročník 1997), zabývající se pokroky v rafinerských technologiích a emisemi z automobilů.

PředcházejícíObsahDalší