Hlavní Aktuality O škole Info o studiu Příjmačky

Pro budoucí studenty

Aplikovaná chemie

Co Vás čeká v prvním ročníku ?

Výuka je v prvním ročníku pro všechna zaměření stejná. Konkrétní zaměření si zvolíte až po prvním pololetí, učební plány se liší teprve od druhého ročníku.

Kromě všeobecně vzdělávacích předmětů, jejichž náplň je srovnatelná s ostatními středními školami, se budeme zabývat obecnou a anorganickou chemií. Začneme od elementárních částic a atomů a skončíme u molekul. Současně začíná i praktická výuka v laboratořích z anorganické chemie (4 hodiny týdně) - základní techniky laboratorní práce, práce se sklem, filtace, destilace, srážení a první preparace. Kromě chemie začínají i jiné důležité předměty, jako biologie, výpočetní technika atd.

Mimo výuku se samozřejmě můžete od prvního ročníku zapojit do ostatních aktivit školy, jako jsou např. :

  • odborné projekty - Globe, Socrates-Commenius
  • kultura - Klub mladého diváka, studentský časopis, recitační soutěž, Scrable, atd.
  • sport - floorball, vodácké víkendy (rafty), lyžařský kurs

Na přelomu ledna a února vás čeká zimní lyžařský kurs.

Na maturitním plese 4. ročníků vás čeká slavnostní imatrikulace - přijetí mezi studenty Křemencárny.

Ve druhém ročníku ?

Pochopitelně nejprve opět odborné předměty - hlavně chemie, tentokrát organická a analytická včetně laboratoří. V organické chemii začínáme uhlovodíky a postupně se přes deriváty uhlovodíků propracujeme k složitějším přírodním látkám jako jsou sacharidy, lipidy atd. Ale to už bychom předbíhali až do 4. ročníku, kde navazuje podrobně výuka biochemie. V analytické chemii se seznámíme se základy chemické analýzy. V laboratoři budeme provádět důkazy látek a první stanovení metodami klasické analýzy.

V mimoškolních aktivitách lze pokračovat v již započaté činnosti a přidat i něco navíc. Můžete se například podílet na organizaci korespondenčního kursu chemie KORCHEM pro žáky základních škol, můžete si vytvořit vlastní webové stránky - iniciativě se meze nekladou.

V květnu vás čeká letní sportovní kurs.

Ve třetím ročníku ?

Organickou chemii vystřídá chemie fyzikální, v analytické chemii se pokračuje titračními metodami jak v teoretických hodinách, tak v laboratořích a přibývají navíc předměty chemická technologie a chemická technika včetně laboratoří.

Od třetího ročníku je výuka rozšířena o volitelné předměty, které umožňují další specializaci dle Vašeho zájmu - Volitelné předměty.

V průběhu roku mohou nejlepší studenti začít pracovat v rámci studentské činnosti na některých vysokých školách či ústavech akademie věd - studentská odborná činnost.

Všechny potom čeká odborná praxe v závěru června v podnicích, výzkumných ústavech apod.

Ve čtvrtém ročníku ?

Pro všechny již zmíněná biochemie, instrumentální analytická chemie a dále podle zaměření - chemie léčiv, člověk a životní prostředí, zpracování odpadů atd.

Na podzim se uskuteční studentská konference - budete moci prezentovat před poradním sborem, pedagogy a spolužáky školy výsledky své odborné činnosti v uplynulém roce.

Blíží se maturitní zkoušky. Do Vánoc si musíte vybrat volitelné maturitní předměty.

Následuje maturitní ples v Lucerně, v dubnu písemná část maturitní zkoušky z českého jazyka a literatury, začátkem května praktická část maturity z odborných předmětů, "poslední zvonění", "svatý týden" a koncem května ústní maturitní zkoušky a maturitní večírek, který završí vaše čtyřleté snažení.

Co přijde dál? To už záleží jenom na vás.


ZpětNávrat na domovskou stránku