Masarykova střední škola chemická

březen

...za kamna vlezem

Pranostika letos vyšla. Zejména konec měsíce byl velmi chladný.
První březnový týden byla třída L1. na lyžařském výcviku v Krkonoších.

LVVZ L1. 1. - 8. 3. 2008 Janské Lázně, Černá hora, Krkonoše
Zpráva z tisku:
Vichřice Emma poničila v lesích Krkonoš Víkendová vichřice Emma poničila v lesích Krkonošského národního parku (KRNAP) asi 10.000 metrů krychlových dřeva. Polomy po vichřici Emma představují deset až 12 procent objemu plánované roční těžby. Vichřice o víkendu dosahovala na hřebenech v nárazech rychlosti až 194 kilometrů v hodině.
A naše zážitky?!!! Náš Horský hotel je přímo na hřebeni Černé hory (1299m). Z Janských Lázní vás vyveze pohodlně lanovka. Tedy jindy, když zrovna není Emma!!
V sobotu 1. 1. jsme měli odjet na hory. Ráno sleduji zprávy i internetové zpravodajství. Zjišťuji, že lanovka v Janských Lázních nejezdí. Jak se nahoru dostaneme? Volám pana řidiče Píšu (firma Osnado Trutnov). Právě nakládá jinou školu v Krkonoších. Hlásí velké zpoždění, školáci které veze do Prahy, nemohou pro silný vítr dojít k autobusu a vyčkávají. Všude je zmatek a dopravní kolaps. Zjišťuji, že ve 13 hod rozhodně pro nás na Černém mostě nebude. To se ale celkem hodí, protože lanovka na hřeben stejně nejezdí. Prosím pana Píšu o možnost jet až v neděli. Máme štěstí!! V neděli veze jinou školu a zpátky je prázdný. Vše je domluveno. Tedy zítra ve stejnou dobu...

Zbývá jen drobnost, natěšeným studentům oznámit změnu. Ti bystřejší sami volají na můj mobil a na sraz tedy v sobotu nemusí. Většina však (jak jinak?) papír na kterém dostávají informace k odjezdu někam založila a tak jim kontakt na pedagogy chybí..Ve 13 hod se na větrném Černém mostě někteří dožadují odjezdu. Včetně rodičů. Někteří přijeli z daleka, jiní se těšili na týden bez dětí :)) Nakonec pochopili, že opatření je pro nás jediná možnost. Dojíždějícím je nabídnuto přespat u pedagogožek, ale touto variantou jsme naše svěřence tak překvapily, že se rychle rozcházejí a je po problému.
A je tu neděle. Optimisticky vyjíždíme, lanovka jezdí, nálada v autobuse výborná. Zvoní telefon, volají z Horského hotelu! Lanovka už dnes nepojede. Vichřice se vrátila!! Dobrá nálada končí. Nevím co dělat. Radíme se s řidičem. Do cíle zbývá asi 80 km. Pokud nás odveze zpět, v pondělí již s ním jet nemůžeme. Navíc budou peníze utraceny.. Zkoušíme volat na infocentrum v Janských Lázních. Hledáme možnost ubytování na 1 noc. Bohužel volno pro 30 lidí není..Jedině přespat ve škole..Dostáváme telefon na ředitelku místní školy. Paní ředitelka umožní přespání na žíněnkách ve školní družině. Když to však říkám studentům, někteří chtějí radši domů...

A tak autobus otáčíme. Mnozí hned volají domů. Zmatek.. Pan řidič má nápad a volá známé, která pracuje v cestovním ruchu. Spojujíme se s ní a dostáváme seznam hotelů v Trutnově s větší kapacitou. A máme štěstí! Hotel Patria nás ubytuje! Autobus zase otáčíme a žáci opět mobilují a hlásí změnu změny. Akční cestu nemáme jen my, ale i rodiče...
Stavíme u veliké budovy připomínající panelák. Patria je ale uvnitř pěkná - tříhvězdičkový hotel s hezkými pokoji, pěkná restaurace, pro školu luxus... Navíc naproti je velkoprodejna a tak hlad není. Ráno švédské stoly a naše štěstí v neštěstí pokračuje. Náš hodný řidič pan Píša se za nás přimluvil a ráno máme (bez cenového navýšení) přistavený autobus u hotelu a odjíždíme do Janských Lázní.
Svítí sluníčko, lanovka jezdí... A tak třetí den Černou horu zdoláme... Posloucháme hororové příběhy lidí, kteří tu o víkendu byli (padající stromy vedle nich, hotel bez proudu, zima, ..) a tak vidíme, že Pátria nebyla tak špatná. Nakonec jsme měli kliku vlasně pořád. Na hřebenech prašan, málo lidí a nikdo se nezranil ani neonemocněl. Platbu za první dvě noci nám ubytovatel odečetl z ceny. Co si víc přát?



V březnu odešel učitel tělocviku Martin Špaček (na obrázku) a nastoupil nový kolega prof. Michal Slačík.

Od 1. března funguje proslulá občerstvovna paní Zdenky Holmanové v nové podobě. V prostorách bývalé fotokomory vybudoval pan Ptáčník příjemnou, skromně ale vkusně vybavenou místnost, která poskytuje studentům azyl a přísun nezbytných kalorií a tekutin.



7. března navštívila třída Z3. s prof. D. Kohoutovou spalovnu v Malešicích.



Týž den proběhlo školní kolo chemické olympiády, kterého se zúčastnilo devět studentů.




Tradiční maturitní ples v Lucerně byl letos 11. března.


Pod obrázkem galerie.


Video z plesu je
prváci:
zde _ zde _ zde _ zde _ zde _ zde

Maturanti: zde _ zde _ zde _ zde _ zde _ zde

Osmnáct studentů navštívilo 19. března Památník Vojnu jako součást projektu Comenius.
Bývalý zajatecký tábor z let 1947 - 1949 pro německé válečné zajatce, poté v období 1949 - 1951 tábor nucených prací a následně vězeňské zařízení pro politické vězně komunistického režimu z let 1951 - 1961
Klikni na obrázek

Mgr. Zuzana Jušková
22. 04. 2008, 14:49:09
Zpět na výpis kategorie