Masarykova střední škola chemická

Studentská odborná konference 10. 11. 2004

Zpráva o průběhu a výsledcích konference konané v Ústavu makromolekulární chemie v Praze 6, Heyrovského nám.

10. listopadu se již počtvrté konala studentská odborná konference (dále SOK) v konferenčním sále Ústavu makromolekulární chemie AV ČR v Praze 6 Na Petřinách. Program byl opravdu bohatý. V 8.30 zahájil konferenci ředitel školy ing. Jiří Zajíček. Naše pozvání přijala letos předsedkyně AV ČR prof. Helena Illnerová a na úvod pohovořila o významu studia chemie a o vynikajících českých chemicích. Pozdravila též osobně všechny autory studentských prací.

Dále již následovaly prezentace jednotlivých odborných prací dle programu:

1. Procházková Eliška, Kettnerová Eliška, F 3. Měření hodnot ORP a stanovení aktivního chloru v bazénových vodách VŠCHT – FTOP, Ústav technologie vody a prostředí, Doc.ing. Vladimír Sýkora, ing. Pavel Král, ing. Ivo Soukup

2. Bělková Beverly, A 3. Sorpce Cu2+ iontů na bentonit Prof. RNDr.Věra Pacáková , PřFUK , katedra analytické chemie

3. Michal Grus, T 4. Některé reakce difosfinoazinů se sloučeninami Pd (II) – reprodukovatelná příprava nového chirálního komplexu s (E,E) konfigurací Ústav chemických procesů AV ČR Ing. Jan Čermák, CSc

4. Šamonilová Marie, Zárubová Jana, F 4. Bioanalytické metody laboratorně i v praxi VŠCHT- FPBT, Ústav biochemie a mikrobiologie, RNDr. Jarmila Zídková CSc

5. Vaňková Lucie, Maixnerová Lucie, F 4. Voltametrické stanovení trinitrofluoranthenu a pendimethalinu Doc.RNDr. Jiří Barek, PřFUK, katedra analytické chemie

6. Kišelová Martina, T 4. Stanovení kritické micelární koncentrace surfaktantu VŠCHT- FCHI ,Ústav fyzikální chemie Ing. Štěpán Hovorka Ph.D.

7. Lenka Pohlová, F 4. Bis-soli dikarboxylových kyselin VŠCHT – FCHT, Ústav organické chemie Ing. Svatava Voltrová CSc.

8. Monika Drakselová, Helena Váňová, T 4. Vliv kyseliny fosforečné na rozpouštění apatitu Kola super v kyselině dusičné VŠCHT – FCHT, Ústav anorganické technologie, Doc. Ing. Jan Vídenský, CSc

9. Michal Meszáros, F 4. Schiffovy báze N- (4-substituedphenyl)-2-benzoyl-3,5-diphenylpyrrolu VŠCHT – FCHT, Ústav organické chemie Ing. Svatava Voltrová, CSc. Ing. Robert Klvaňa

10. Melzoch Petr, L 4. Pravděpodobnost výher v sázkových hrách - ročníková práce

Protože SOK je zároveň školním kolem SOČ (středoškolská odborná činnost), bylo třeba určit pořadí prací a postup do dalších kol SOČ. Práce hodnotila odborná porota ve složení:

Předseda : prof. Ing.Stanislav Labík, Dr.Sc, prorektor VŠCHT Členové : doc. Ing.Pavel Lhoták, CSc., VŠCHT RNDr. Karel Nesměrák, PhD., PřFUK Ing. Miroslav Beneš, CSc., ÚMCH AV ČR Mgr. Jana Dudrová, MSŠCH

Porota měla přetěžký úkol, neboť kvalita všech prací byla velmi vyrovnaná a obdivuhodná vzhledem k tomu, že autoři prací jsou středoškolští studenti, někteří dokonce ze 3. ročníku. Začínají tudíž pracovat na vysokých školách nebo výzkumných ústavech již v druhém ročníku. Někteří prezentovali svou práci až po dvou letech, jako „čtvrťáci“.

Nakonec porota určila pořadí prvních pěti prací. Jednoznačný byl názor poroty na první místo. Pořadí bylo nutno určit pro postup do dalších kol SOČ a též pro rozdělení sponzorského daru od firmy Zentiva ve výši 25 000 Kč.

1. místo Michal Grus z T 4.
2. místo Eliška Kettnerová, Eliška Procházková z F 3.
3. místo Lucie Maixnerová, Lucie Vaňková z F 4.
4. místo Martina Kišelová z T 4.
5. místo Monika Drakselová, Helena Váňová z T 4.

Do celopražského kola SOČ postupují 1. a 3. práce v pořadí v oboru chemie a 2. práce v oboru ochrana životního prostředí.

Zvítězili vlastně všichni, kteří práci začali a dokončili, předložili práci v písemné i elektronické podobě a pak ji dokázali prezentovat na tak velkém fóru. Věnovali práci mnoho svého volného času a mnoho úsilí, ale získali též cenné zkušenosti. Všechny práce v plném znění budou k dispozici na internetových stránkách školy (odborná činnost/ SOČ).

Závěrečné zhodnocení přednesl předseda poroty prorektor VŠCHT prof. Labík, který též seznámil studenty s možnostmi studia na této kvalitní vysoké škole.

SOK se zúčastnili i mnozí školitelé prezentovaných prací. Všem školitelům z VŠCHT, PřFUK i AV ČR patří veliký dík za jejich nezištnou účast na výchově nových adeptů krásné chemické vědy. I z témat prací – od biochemie přes organickou, analytickou a fyzikální chemii až po chemickou technologii – bylo patrné, jak je chemie bezbřehá a jak zasahuje do všech oblastí života lidské společnosti.

Vítali jsme i účast některých rodičů, kteří se tak mohli přesvědčit, jak jejich děti „povyrostly“ a také o tom, jakou pozornost a péči věnuje škola rozvoji všech žáků, kteří mají zájem na sobě pracovat.

Nakonec je třeba se zmínit i o obecenstvu, které tvořili studenti třetích a čtvrtých ročníků a zájemci z ročníků druhých.Chovali se ke svým přednášejícím spolužákům kolegiálně, věnovali jim po celou dobu soustředěnou pozornost a odměňovali je potleskem. Určitě ti mladší získali inspiraci zúčastnit se v dalších letech naší SOK.

Mgr. Jana Dudrová
23. 11. 2004, 11:19:07
Zpět na výpis kategorie