Masarykova střední škola chemická

Odborné předměty - volitelné

Stručná anotace předmětů, řazeno podle učebních plánů


Technická mechanika (3. a 4. ročník)
Předmět je rozdělen na dvouletý cyklus, vyučuje se ve 3. a 4.ročníku, dvě hodiny týdně. V prvním roce se probírá statika tuhých těles a statika poddajných těles (pružnost a pevnost), což je zcela nová látka pro studenty lycea. V druhém roce látka navazuje na učivo fyziky z kinematiky a dynamiky. Podrobně je probírána kinematika tělesa a soustavy těles, zejména různé kombinace pohybů (mechanizmy a převody).


Elektrotechnika (3. a 4. ročník)
Předmět je rozdělen na dvouletý cyklus, vyučuje se v 3. a 4. ročníku, dvě hodiny týdně, z toho jedna v laboratoři. V prvním roce velmi úzce navazuje na učivo probrané v 2. ročníku v předmětu fyzika. Studenti se seznámí s elektronickými součástkami a působením různých typů polí na okolí. Druhý rok je věnován především rozboru konstrukcí, na nichž lze názorně předvést funkci jednotlivých součástek. Důraz je kladen zejména na praktické využití získaných vědomostí.


Chemický seminář (4. ročník)


Dějiny techniky (4. ročník)
Předmět dějiny techniky se vyučuje s dvouhodinovou dotací ve čtvrtém ročníku. V tomto předmětu jsou nastíněné základní momenty technického vývoje lidstva.Žáci se seznámí s historii metalurgie, vývojem spalovacích motorů,s využitím vodní energie, páry i elektrické energie. Součástí osnov jsou i dějiny dopravy(silniční, železniční, vodní i letecké).Zároveň se seznámí s vývojem zpracování a přenosu informací i s dějinami měření.Výuka je doplněna exkurzemi .


Strojnictví (3. ročník)
Volitelný předmět strojnictví se vyučuje s hodinovou dotací ve třetím ročníku. V tomto předmětu se žáci seznámí s technickými materiály, převody, s částmi strojů , s mechanismy a osvojí si základní znalosti o strojích.


Mgr. Michal Váňa
03. 07. 2006, 10:21:20
Zpět na výpis kategorie